"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/314566\/themes\/182833\/v\/2034356\/assets\/author1.jpg?20231024114134"

Waarmee kun je je koffiezetapparaat ontkalken?

7 Oktober 2021
Waarmee kun je je koffiezetapparaat ontkalken?
Dirk Jan
Dirk Jan
Eigenaar
Er bestaan verschillende soorten ontkalkers voor koffiezetapparaten. Ze zijn verkrijgbaar in poedervorm, tabletten of in vloeibare vorm en moeten altijd gemengd of verdund worden met water.

De onderstaande stoffen worden gebruikt voor het ontkalken van koffiezetapparaten: 

  • Citroenzuur 
  • Sulfaminezuur
  • Melkzuur
  • Azijn
  • Zoutzuur

Hieronder lees je welke stoffen het beste werken en welke je juist wilt vermijden wanneer je je koffiezetapparaat ontkalkt.


Je koffiemachine ontkalken met citroenzuur
Bijna alle ontkalkers bevatten citroenzuur. Citroenzuur is biologisch afbreekbaar, waardoor je de oplossing simpelweg kan doorspoelen. Een bijkomend voordeel is dat het vervelende geurtjes neutraliseert

Citroenzuur is de veiligste en meest verantwoorde manier van ontkalken. Het werkt het beste wanneer je de oplossing licht verwarmt met de espressomachine.

De voordelen van sulfaminezuur
Sulfaminezuur is kleur- en reukloos en daardoor zeer geschikt voor het ontkalken van huishoudelijke apparatuur. Een andere naam voor sulfaminezuur is amidosulfonzuur. 

Je kan amidosulfonzuur ook gebruiken om te ontkalken bij lage temperaturen. Het is wel schadelijk voor organismen die in het water leven, het is dus minder milieuvriendelijk dan citroenzuur.

Niet doen: ontkalken met azijn(zuur)
Gebruik in geen geval azijn(zuur) om je koffiezetapparaat te ontkalken. Het veroorzaakt niet alleen een zeer onaangename geur tijdens en na het ontkalken, de smaak kan bovendien achterblijven in de kunststof delen van je espressomachine.. Daarnaast is azijn een zeer krachtige stof die je machine kan aantasten.

Ontkalken met zoutzuur, een goed idee?
Je machine ontkalken met zoutzuur? Wij raden het je sterk af. Ook het ontkalken met zoutzuur raden we ten zeerste af. Zoutzuur is een zeer krachtig middel, dat gebruikt wordt om kalk op een agressieve manier te verwijderen bij industriële boilers en dergelijke. Gebruik dit dus nooit voor je waardevolle espressomachine.

Melkzuur: natuurlijk ontkalken
Melkzuur is een natuurlijk product, waarmee je kalkvlekken snel verwijdert. Net als citroenzuur is dit zuur biologisch afbreekbaar.

Gerelateerd: Wat is het verschil tussen citroenzuur en melkzuur?Het perfecte ontkalkingsmiddel voor je koffiezetapparaat
Wil jij
jouw koffiezetapparaat ontkalken? Bij Eccellente verkopen we diverse ontkalkingsmiddelen, waarvan de meeste op basis van citroen- of melkzuur zijn. Wil je graag advies over het beste product voor jouw koffiemachine? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Bel naar 033 699693, mail ons of stuur een berichtje via de chat.