"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/314566\/themes\/182833\/v\/2171144\/assets\/author2.jpg?20240104153102"

JURA E4 - gebruik van Eccellente Grey+ waterfilter

17 Juli 2024
JURA E4 - gebruik van Eccellente Grey+ waterfilter
Daniel
Daniel
Expert
Wat goed dat je kiest voor het Eccellente Grey+ waterfilter. Een uitstekend Eccellente alternatief voor het Jura Smart waterfilter in jouw Jura E4 of ENA4 koffiemachine. Hiermee bespaar je aanzienlijk in de kosten voor het onderhoud van je Jura machine. We leggen in 3 eenvoudige stappen uit hoe je dit filter gebruikt. Daarnaast geven wij je enkele veel gestelde vragen en natuurlijk de bijbehorende antwoorden.

Klopt het dat de onderkant van het Eccellente Grey+ er anders uit ziet dan het Jura Claris Smart+ waterfilter?

Dit is een goede observatie! Het waterfilter ziet er anders uit aan de onderkant, maar het is zo ontworpen dat het perfect past in je Jura E4 of ENA4 koffiemachine.

 

Volg de volgende 3 stappen bij het plaatsen van het Eccellente Grey+ waterfilter:

Stap 1: verwijder het gebruikte waterfilter.
Stap 2
: stel de waterhardheid zo laag mogelijk in & schakel om van filtermodus naar ontkalkingsmodus.
Stap 3: plaats of vervangen het waterfilter.

Maak je al gebruik van een Eccellente Grey+ waterfilter? Sla dan stap 2 over. 


STAP 1: verwijder het gebruikte waterfilter

Neem het gebruikte waterfilter uit het waterreservoir en klik deze los van de filterhouder. Het gebruikte waterfilter hoort bij het restafval. Let op dat je de filterhouder (het verlengstuk) niet weggooit. 

 

STAP 2: pas de waterhardheid aan naar de laagste stand & schakel om van filtermodus naar ontkalkingsmodus

In deze stap pas je 2 instellingen aan in je Jura E4 of ENA4 koffiemachine. Met het Eccellente Grey+ waterfilter maak je gebruik van zacht en gefilterd water, daarom schakel je om naar de laagst mogelijke waterhardheid. Om te voorkomen dat de melding blijft om het filter te vervangen wordt de filtermodus uitgeschakeld. Wanneer je al gebruik maakt van het Eccellente Grey+ waterfilter kun je deze stap overslaan.

 

A. Pas de waterhardheid aan naar de laagste stand

De Eccellente Grey+ waterfilters filteren (bijna) al het kalk uit het water. Heb je de waterhardheid al op de laagst mogelijke stand staan? Dan kun je deze stappen overslaan.

Instellen waterhardheid


Stap 1: gebruik de tandwiel toets (A), het trechter symbool (B) licht op.
Stap 2: druk meerdere malen op de grote koffie toets (C) totdat het symbool met waterdruppen (D) duidelijk brandt.
Stap 3: druk op de koffieboon toets (E) om naar het programma te gaan.
Stap 4: gebruik de koffiekopjes toets (F) om de instelling van de waterhardheid aan te passen.
Stap 5: druk op de koffieboon toets (E) om de instelling te bevestigen. Vervolgens knippert het symbool met 3 koffiebonen (G) 3 maal snel achter elkaar, de instelling is nu opgeslagen.
Druk eventueel op de tandwiel toets (A) om de programmeerstand te verlaten.

 

B. Schakel je E4 of ENA4 om van filtermodus naar ontkalkingsmodus

Helaas beschikt het Eccellente Grey+ filter niet over een slimme techniek waardoor deze wordt herkent door je koffiemachine. Om te voorkomen dat je de melding blijft krijgen dat je waterfilter vervangen moet worden schakel je de filtermodus uit en vervang je uiterlijk na 2 maanden het waterfilter.


Stap 1: vul het waterreservoir met schoon drinkwater en plaats deze terug in je koffiemachine.
Stap 2: druk op de tandwieltoets (A), het trechter symbool (B) licht nu op.
Stap 3: druk meermalen op de grote kop koffie toets (C) tot het waterfiltersymbool (D) fel brandt.
Stap 4: druk op de koffieboon toets (E) om naar het programmapunt te gaan, de 3 koffiebonen met schepje symbolen (F) gaan nu fel branden.
Stap 5: druk op de kleine kop toets (G) zodat het 3 rode koffiebonen symbool (F) uit staan.
Stap 6: druk op de koffieboon toets (E) om de instelling te bevestigen. Vervolgens knippert het symbool met 3 koffiebonen (F) 3 maal snel achter elkaar, de instelling is nu opgeslagen.
Druk eventueel op de tandwiel toets (A) om de programmeerstand te verlaten.

 

STAP 3: plaatsen of vervangen van het Eccellente Grey+ waterfilter

Vervang het Eccellente Grey+ waterfilter uiterlijk na 2 maanden. Aangezien je koffiemachine in de ontkalkingsmodus geen melding geeft om het waterfilter te vervangen adviseren wij om dit te noteren in je kalender.

Stap 1: haal het nieuwe Eccellente Grey+ waterfilter uit de verpakking en houdt deze 10 seconden ondersteboven onder de stromende kraan.
Stap 2: haal het waterreservoir uit je machine, giet dit water weg in de wasbak en maak het reservoir indien nodig schoon met een vochtige keukendoek.
Stap 3: draai het waterfilter linksom en verwijder deze samen met het verlengstuk uit het waterreservoir.
Stap 4: plaats het verlengstuk boven op het nieuwe Eccellente Grey+ waterfilter en plaats het verlengstuk met het filter in het waterreservoir. Draai het waterfilter rechtsom tot het hoorbaar vastklikt,  druk het daarbij stevig aan.
Stap 5: vul het waterreservoir met vers, koud drinkwater en plaats het terug in je machine.
Stap 6: tap 2 kopjes heet water af uit de heet wateruitloop om het waterfilter door te spoelen.
Het Eccellente Grey+ waterfilter en je Jura E4 koffiemachine zijn klaar voor gebruik!

Mogelijk is het eerste kopje heet water verkleurd, dit is niet erg. Eventueel loszittend filtermateriaal wordt met het aftappen van de 2 kopjes heet water uit het waterfilter gespoeld.

 

Moet ik met het Eccellente Grey+ waterfilter vaker ontkalken dan met het waterfilter van Jura?

Nee, dat is niet nodig. Jura geeft aan dat het niet meer nodig is om te ontkalken wanneer je gebruik maakt van hun waterfilters. Deze waterfilters houden echter niet al het kalk tegen. Daarom adviseren wij 2 ontkalkingsbeurten per jaar om de leidingen vrij te maken van achtergebleven kalkresten. Met het Eccellente Grey+ waterfilter geldt hetzelfde advies voor 2 ontkalkingsbeurten per jaar.

 

Hoe lang gaat het Eccellente Grey+ waterfilter mee?

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid kalk in het water in jouw regio (waterhardheid) en de hoeveelheid koffie / espresso die je drinkt. Gebruik je weinig koffie, bijvoorbeeld enkele kopjes per dag en is je waterhardheid niet zo hoog? Dan vervang je het Eccellente Grey+ waterfilter uiterlijk na 2 maanden. Drink je veel koffie en woon je in een kalkrijke omgeving? Vervang het Eccellente Grey+ waterfilter dan iedere maand.