"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/314566\/themes\/182833\/v\/2034356\/assets\/author1.jpg?20231024114134"

Hoe vaak moet ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?

1 September 2021
Hoe vaak moet ik mijn koffiezetapparaat ontkalken?
Dirk Jan
Dirk Jan
Eigenaar
Hoe vaak een koffiezetapparaat ontkalkt moet worden, verschilt per machine. Lees daarom altijd eerst de handleiding door, samen met de instructies bij het ontkalkingsmiddel. Er zijn echter wel algemene richtlijnen die je kan aanhouden, afhankelijk van het type machine dat je hebt. In deze blogpost lijsten we ze voor je op.

 

3 manieren van ontkalken

Er zijn drie verschillende manieren van ontkalken: volautomatisch, semi-automatisch en handmatig.

 

Volautomatisch

Zelfreinigende machines geven aan wanneer er ontkalkt moet worden. Het enige wat jij moet doen is de machine vullen met een ontkalker, meestal is dit een tablet of een vloeibare ontkalker


Vervolgens druk je op de knop en voert de machine automatisch een ontkalkingscyclus uit. Dit duurt tussen de 10 en 20 minuten.

 

Semi-automatisch

Sommige machines geven een melding wanneer het tijd is om te ontkalken. Het ontkalken zelf moet je wel handmatig doen. Hiervoor raadpleeg je best de handleiding van je koffiemachine.

 

Handmatig ontkalken

Heb je een machine zonder ontkalkingsprogramma? Dan moet je zelf bijhouden wanneer het tijd is voor een ontkalkingsbeurt. Meestal vind je in de handleiding tips over hoe vaak je moet ontkalken en hoe je dit best aanpakt. 

Wij adviseren om in elk geval om de twee maanden te ontkalken bij normaal gebruik. Gebruik je de machine zeer intensief (meer dan tien kopjes per dag)? Dan ontkalk je best maandelijks


Een keer extra ontkalken kan in elk geval geen kwaad. Bij twijfel doe je er daarom altijd goed aan om je machine een onderhoudsbeurt te geven.

 

Een vraag over het onderhoud van je koffiemachine?

Heb je nog een vraag over het ontkalken of het onderhoud van je koffiemachine? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder. Zoek je nog naar de juiste ontkalkingsproducten? Bekijk dan zeker eens ons uitgebreide aanbod.