"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/314566\/themes\/182833\/v\/2034356\/assets\/author1.jpg?20231024114134"

Welke espressomachine moet je kopen? 5 sterke tips

11 Mei 2021
Welke espressomachine moet je kopen? 5 sterke tips
Dirk Jan
Dirk Jan
Eigenaar
Wil je een espressomachine kopen? Dan komt daar heel wat bij kijken. Hoe bepaal je welke espressomachine het beste voldoet aan jouw koffiewensen? Onze expert deelt vijf tips.

 

1. Bepaal welk type espressodranken je lekker vindt.

Houdt u van cappuccino, een latté macchiatto of een (straffe) espresso? En drink je daarnaast ook graag gewone koffie of thee? Dan heb je al snel een volautomatische espressomachine nodig. Deze kunnen namelijk veel meer soorten dranken bereiden dan een halfautomatische of nespresso variant. Ze zijn echter ook direct een pak duurder. 

 

2. Hoeveel mag je espressomachine kosten?

Veel mensen dromen van een espressomachine met alle toeters en bellen erop en eraan, maar verschieten zodra ze de prijs zien. Je benadert het kopen van een espressomachine daarom best als het kopen van een nieuwe auto: Heb je dvd-spelers in de hoofdsteunen nodig als er nooit iemand achterin zit? Koop je een auto die op gas rijdt als je weinig kilometers maakt? Het antwoord is waarschijnlijk 'nee'. Voor espressomachines geldt hetzelfde principe. 

Nadat je bepaald hebt welke functies je nodig hebt, kijk je best enkel naar de machines die daaraan voldoen. Of evalueer nog eens of je al die functies echt wel nodig hebt. Daarover lees je meer bij tip drie.

 

3. Populaire functies om op te letten

Aan de hand van je wensen bepaal je welke functionaliteit absoluut nodig zijn en welke niet. Om het je gemakkelijk te maken lijsten we alvast een aantal populaire functies voor je op: 

  • Een krachtige boiler - Hou je van dranken die met melk bereid worden,  zoals een cappuccino? Koop dan een apparaat met een goede boiler. Met een krachtige boiler kan je snel gebruikmaken van het stoompijpje waarmee deze dranken worden gemaakt. Espressomachines onder de € 150 hebben doorgaans een langere opwarmtijd en zijn per definitie minder geschikt voor het maken van bijvoorbeeld cappuccino's.
  • Verstelbaar watervolume en koffiedosering - Bij sommige machines kan je enkel de hoeveelheid water aanpassen. Hoe meer water, hoe slapper de koffie. Wanneer je ook de hoeveelheid koffie kan bepalen, heb je meer controle over de smaak van de koffie. Een handige optie, zeker voor mensen die graag gewone koffie drinken.Digitale of analoge besturing? - Er bestaat veel discussie over welk van de twee beter is. Uiteindelijk is het een kwestie vansmaak. Met digitale besturing heb je bijvoorbeeld meer invloed op de hoeveelheid koffie en water die wordt gebruikt. Een ander voordeel van digitale besturing is dat je een melding krijgt wanneer de machine moet worden schoongemaakt of bijgevuld. Een nadeel is dat er soms zoveel opties zijn dat het onoverzichtelijk wordt. 

Daarnaast raden we aan om bij het kopen van een espressomachine ook zeker de onderstaande punten in beschouwing te nemen:

  • Een groot waterreservoir rond de  1,5 liter heb je zeker nodig.
  • Dankzij een in hoogte verstelbare koffieuitloop kan je kiezen tussen een grote of kleine kop koffie.
  • Een waterfilter: de koffie smaakt hierdoor beter en de kans op slijtage neemt af.  - 
  • Zoek een apparaat met een bonenreservoir van meer dan 250 gram.
  • Koffie smaakt beter wanneer deze wordt gedronken uit een voorverwarmd kopje, een kopjeswarmer is dus geen overbodige luxe.
  • Het is handig wanneer het malen van de koffiebonen automatisch gebeurt. Je kiest best een machine met minimaal drie verschillende maalstanden.
  • De opwarmtijd: het is vervelend om steeds vijf minuten te moeten wachten wanneer je zin hebt in een kopje koffie. Een goede machine kan een tweede kop espresso maken binnen één à twee minuten na de initiële opwarming.

 

4. Het formaat en materiaal

Espressomachines zijn verkrijgbaar in heel veel maten. Kijk dus altijd eerst hoeveel ruimte er is in je keuken. Ook het materiaal is van belang bij het maken van je keuze. Bijna alle volautomatische espressomachines hebben een omhulsel van metaal, staal of plastic. De boilers aan de binnenkant zijn gemaakt van roestvrij staal of aluminium. Veel mensen denken dat een plastic espressomachine niet duurzaam is, dat is echter niet waar. Het gaat om de materialen die worden gebruikt aan de binnenkant. Een roestvrijstalen boiler gaat jaren mee als deze goed wordt onderhouden. 


Als je overweegt om een halfautomatische espressomachine te kopen, dan kies je best voor een model in RVS, hier zal je het langst plezier van hebben.

 

5. Reiniging en onderhoud

De grootste vijand van alle espressomachines is mineraalopbouw in de leidingen van het apparaat. Daarom hebben sommige apparaten een automatisch of halfautomatisch reinigings -of ontkalkingssysteem. Een handige functie, waar je zeker op wilt letten tijdens je zoektocht naar een nieuwe machine.

 

Advies nodig over je nieuwe espressomachine?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het uitzoeken van jouw nieuwe espressomachine? Onze experten geven je graag persoonlijk advies. Koop je espresso-apparaat in elk geval altijd bij een gespecialiseerde en betrouwbare partij. Winkel je liever online? Kies dan voor een website met het thuiswinkel Waarborg-logo.