"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/314566\/themes\/182833\/v\/2172914\/assets\/author3.jpg?20240116100945"

Hoe kies en bewaar ik de juiste koffieboon voor de perfecte koffie?

31 Oktober 2022
Hoe kies en bewaar ik de juiste koffieboon voor de perfecte koffie?
Lianne
Lianne
Expert
De keuze is reuze, maar waar begin je? Goedkopere koffiebonen, luxe merken, blend, single origin… Wij denken graag met je mee om door het bos van termen, landen en soorten de koffieboon te blijven zien.

Soorten koffieboon: Arabica en Robusta

Er zijn verschillende soorten koffiebonen waarvan er twee voor consumptie geschikt zijn: Robusta en Arabica. Ik hoor je al denken, wat is nu eigenlijk het verschil? Arabica koffiebonen zijn zachter van smaak en bevatten iets minder cafeïne, deze bonen worden vaak gekozen voor normale en milde koffie. Robusta koffiebonen zijn goedkoper en krachtiger van smaak. Ook zit er meer cafeïne in en daarnaast zorgt deze boon voor een mooie cremalaag. Zo’n 70% van alle koffiebonen zijn Arabica bonen, dit is dan ook de meest gebruikte koffieboon. Arabica is veelal verkrijgbaar in een 100% Arabica variant. Robusta bonen worden weinig puur gedronken, ze worden meestal vermengd met Arabica bonen. Vaak zie je 80% Arabica en 20% Robusta in een zak. Dit geeft namelijk een hele mooi combinatie! Wist je dat Duitsers graag koffie drinken van de Robusta koffieboon?

 

Single origin, single estate en blend

De beste bonen worden geteeld in de zogenaamde "bean belt" denk aan landen als Mexico, Colombia, Peru, Brazilië, India, Indonesië, Ethiopië en Guatemala. De omstandigheden in deze landen zijn ideaal om een goede kwaliteit koffieboon te telen. Komen de koffiebonen uit één gebied of één land? Dan is er sprake van single origin. Komen de koffiebonen uit één plantage? Dan weet je van welke koffieboer de bonen komen en spreekt men van single estate. Single origin en single estate koffiebonen zijn vaak duurder. Wanneer koffiebonen uit verschillende regio’s worden gemengd is er sprake van een blend.

 

Mild, Regular, dark roast

Wij Nederlanders zijn gewend aan donkere koffie. De koffiebonen worden doorgaans lang gebrand om een sterke enigszins bittere koffiesmaak te maken. Hoe langer er gebrand wordt hoe donkerder de koffieboon en de naam die eraan wordt gegeven. Vervolgens verzachten we deze koffiesmaak met suiker, melk of melkschuim afhankelijk van onze persoonlijke smaak. Wist je dat de koffieboon veel smaak verliest wanneer deze lang wordt gebrand? Een lichtbruine koffieboon uit een lokale branderij die kort is gebrand geeft een heel andere smaak koffie dan je gewend bent! Wist je dat voor gewone koffie of cappuccino vaak de milde branding of regular boon wordt gekozen? Mensen die van een sterke kop koffie houden kiezen voor de smaak: espresso of dark roast.

 

Hoe bewaar ik mijn koffie? Tips van Eccellente

  • Zitten je bonen in een luchtdichte zak met ventiel? bewaar ze hier dan ook in, en sluit de zak goed af.
  • Na een week verliest je koffieboon al zijn smaak. Bewaar hem daarom goed! Drink je niet veel koffie? Koop dan kleine verpakkingen van bijvoorbeeld 250 gram.
  • Koop je koffie in een papieren zak? leg de bonen dan bij thuiskomst meteen in een luchtdicht verpakte donkere koffiebus.
  • Heb je vers gebrande koffiebonen gekocht? draai de deksel dan niet vast, vers gebrande bonen geven koolstofdioxide vrij en je koffiebus of bak kan open barsten.
  • Koffie bonen houden van een donkere ruimte, een wijnkelder zou perfect zijn! Leg je koffiebonen nooit in de koelkast of dicht bij je kookplaat, ze houden niet van vocht of warmte.